torstai 19. huhtikuuta 2012

Melko valmis sauna ja lentävä amme

Olemme päässeet saunomaan, omaan saunaan..... Aaah.. :)

Kiukaan kanssa kävi kyllä pikkiriikkisen hassusti. Halusimme yhdistelmäkiukaan, ja päädyimme Aurinkokiukaan hybridimalliin. 

Tossa on kaksi melko samannäköistä töröttäjää. Erona niissä on se, että toinen on iso ja toinen on vielä isompi. Meidän noin 10 m³ saunaan riittää tuo pienempi Aurinkokiuas Duo 200 joka on 165 cm korkea ja 6 – 12 m³ kokoiseen saunaan tarkoitttu. Se me tilattiin. 

Kuitenkin saunassa meitä tuijotti 180 cm korkea jättiläinen, joka olikin tarkoitettu sitten jo 10 – 18 m³ saunaan.... Joo-o, kyllä kyllä, tilausvahvistuksessa luki Duo 250... eli se isompi malli... noooh... kuka näitä huomaa tarkastella..  

Eikä vaihto-oikeutta. 



Joten kiukaamme on pikkuisen iso. On se iso. Voi kekkuli. 
Kiukaiden kuvat kopioitu www.aurinkokiuas.fi sivuilta.

Ollaan tosin vasta päästy tuota sähkölämmityspuolta käyttelemään, ihan vähän on vielä hormin rakentaminen kesken, ja muutama pieni paloturvallisuusasia myös odottaa ratkaisijaansa, ennen kuin puulämmitteiset löylyt päästään ottamaan. 







Hanojen kanssa tuli myös sekoiltua. Alunperin ostimme kaksi tällaista:
Kuva kopioitu täältä


Sitten todettiin, että tällainen hana ei käy ammeen kanssa, että koska ammeen reuna on niin paksu, ei hana mahdu olemaan. Nooh, kävimme vaihtamassa toisen hanoista tällaiseksi:
Kuva kopioitu täältä
Jonka jälkeen saimme havaita että eih, tällainen hana ei voi asua ammeen kanssa, koska seinästä tulevat vesiputket ovat niin matalalla että hanan alaspäin menevät tötteröt eivät mahdu olemaan ammeen kanssa samassa paikassa....

Jonka jälkeen ihmeteltiin, että mikä maailman hana siihen sitten käy ja kas: se ensimmäinen hana käy sittenkin nippa nappa siihen ammeen kanssa .......
Voi hana!

Tätä vastapäätä olisi alunperin ollut saunanovi ja suihku
Ensimmäisellä saunomiskerralla sitten todettiin, että olisi hyvä jos saunanlauteilta näkisi ammeeseen, niin Taapero voisi kylpeä kun Mamma ja Pappa saunoo. 

No mitäs siinä sitten muuta kuin vaihtamaan ammeen paikkaa ihan lennossa! Ammeemme kun ei ollut paikalleen muurattua sorttia, ja pohjasta puuttui vielä toistaiseksi joku putkikin, niin mitäs siinä sitten muuta. Ja näin vaihtoivat kylpyamme ja suihku paikkaa keskenään! Onhan se suihkun hana nyt vähän matalalla, mutta ylettääpähän pienemmätkin ihmiset...




Tässä rempan aikaisessa kuvassa amme oli vielä alkuperäisellä paikallaan punaista seinää vasten
Tässä amme on jo lentänyt uuteen kohteeseensa,
ja punainen seinä jäi suihkuseinäksi
Nyt tähän näkee saunanlauteilta, eikä rentokylvyssä tarvitse makoilla hana päässä ;)

Näyttäis olevan loistavat naapurit meillä.. ;)

8 kommenttia:

  1. HEI!
    Oletteko jo päässeet kokeilemaan kiukaan lämmittämistä puilla? Miltä tuo DUO-kiuas hankintana nyt lopulta tuntuu. Mitkä ovat miinukset ja plussat ja millaisia vinkkejä annatte vastaavan isomman Duon hankintaa pohtivalle?
    Terveisin
    Risto

    VastaaPoista
  2. Moi! Meidän homma ei oikein etene, joten ollaan vasta päästy toteamaan hormin vetävän, mutta puusaunominen on vieläkin haaveen asteella! Suojaetäisyydet ovat liian pienet, seinässä on väärää materiaalia, rakennusvalvonta vaatii jotain savukaasumittaustuloksia, jotka kiuasvalmistaja näinä päivinä toimittanee? Eli en pääsee vastaamaan näihin kysymyksiin vielä... Mutta ainakin silmä on tottunut tohon massiiviseen tötteröön eikä se enää näytä niin oudolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No miltä tuo sähköpuoli vaikuttaa? Kuinka kauan kestää lämmittäminen? Tuntuuko teho saunaan sopivalta vai onko liikaa? Millaiset löylyt?
      Risto

      Poista
    2. Suunnilleen tunnin kestää lämmittää ja teho tuntuu ihan sopivalta. Ainoa mainittava asia ehkä se, että keskilauteella ei ole ihan niin lämmintä kuin mihin olin tottunut kun se sähköllä lämpeävä osa on tuo yläosa kiukaasta. Eli jalat ylälauteella tulee istuttua yleensä. Mutta miellyttävät löylyt on! Ja sitä puusaunomista kyllä odotetaan kuin... puuta palavaa! :)

      Poista
    3. Mitkä ovat muuten saunanne mitat? Ajattelin tuota kiukaan tehon mitoittamista. Kuvista päätellen kiukaan hormiliitos taitaa tulla jotenkin takaa. Liitos hormiin on siis tehty jollakin lisäkäyrällä ja hormiliitos taitaa olla alempana kuin kiukaan lähtö? Oli alkuperäinen hormiliitos mitoitettu sen pienemmän Duon mukaan? Entä jouduitteko hormiliitoksen vuoksi ottamaan kiukaan kauemmaksi takaseinästä jotta putket saatiin mahtumaan? Eikös Aurinkokiukaan hormilähdön olisi saanut käännettyä myös vasemmlle?
      Risto

      Poista
    4. Mitat on 2,05m x 2,15m x 2,4m eli 10,6 m3 että pienempikin kiuas riittäisi, mutta isompikin käy. Ikkuna ja lasiovihan kanssa kumpikin syövät kiukaan tehoja. Arvasit oikein ton Duo 200:lle tehdyn hormiliitoksen paikan... Aurinkokiukaan sivuilla sanotaan "Hormiliitos on kiukaan takaa, josta voidaan tarvittaessa 90 käyrällä kääntää lähtö vasemmalle, oikealle tai ylöspäin." Eiks toi meidän versio oo just silleen? Ja luulen että kiuas seisoo just siinä missä se pienempikin olisi töröttänyt.

      Vastaava mestari visiteeras täällä just eilen, ollaan taas aavistus lähempänä puusaunaa! Jee!

      Poista
    5. Joko puulämmitys toimii? Kokemuksia?
      Risto

      Poista
    6. Ei vieläkään..... jos jouluksi... ?! Meil on valtakunnan hitaimmin etenevä projekti (voiko edes käyttää sanaa "etenevä"?). Mut käy kertomassa jos te päädytte johonkin ratkaisuun ennen kuin täällä saadaan valmista aikaiseks!

      Poista