perjantai 17. joulukuuta 2010

Chiliöljyä sormia sotkematta


Mulla on valtava kasa kuivattuja chilipalkoja, joita vähän arastelen käyttää ruoanlaitossa, kun pitää sitten olla niin perusteellinen käsienpesun kanssa, ettei vaan vahingossakaan työnnä taaperolle chiliterästettyä tuttia suuhun tai tee jotain muuta vastaavaa.

Chilit ovat hotteudeltaan luokkaa kyllä hot
(nyt viralliset chili-ihmiset kuohahtaa..), näitä kun hyppysissään näpertää saa kielensä lämmitettyä sormea nuolaistessa. 

Mietin miten saisin chilit helposti ruoanlaittoon käyttöön sormiani sotkematta ja päätin kokeilla chiliöljyn valmistamista.


Sain näitä chilejä kaveriltani kolme taimea viime kesänä. Lajista ei ikävä kyllä ole tietoa. Aluksi näveennytin niitä pienissä ruukuissa auringonpaahteessa, lähes tapoin heidät, kunnes sain siirrettyä tuohon isompaan pömpeliin, jossa näyttivät viihtyvän basilikan ja pikku-oreganon välissä.







Satoa kerätessäni vain muutamat chilipalkot olivat ehtineet punastua, yllätyksekseni muuttuivat vihreästä punaisiksi vielä sisätiloissa kuivuessaan!

Neulalla tökin chilit kalalankaan roikkumaan.














Nappasin kasan palkoja.


Yhdestä kuivaneesta palkosta otin siemenet talteen, saa sitten ensi syksynä taas kerätä satoa, jos homma menee putkeen kuten suunnittelen sen menevän :) 












Chilit huhmareessa. Näyttää joltain hornan kattilalta.

Huhmareessa jauhoin sen verran kun jaksoin ja sitten hulautin jauheet pääosin kattilaan ja osan hengitykseeni köh köh, ja 2,5 dl öljyä perään. Vetreämpi tapa onpi kaataa sitä öljyä jonkin verran jo sinne huhmareeseen, ei sitten pölise tulijauhe nenään...

Humps vaan kun väri vaihtui oranssipunaisesta mustaksi kun chilit paloivat. Enhän suinkaan odottanut, että öljy alkaisi kuplia samalla tavalla kuin vesi kiehuessaan, enhän...? ;) Tätä öljyä piti maistaa seuraavana päivänä, maistui tulisilta palaneilta popcorneilta.. nam..?

Seuraavan satsin kanssa olin maltillisempi ton lämmityksen suhteen, ja pistin levyä vähän pienemmälle välillä jne. 


Keittelin jonkin aikaa ja pullotin liemen siivilöimättä ihan sellaisenaan, nyt ilmeisesti pitää odotella 2 - 4 viikkoa ja palata maistelemaan, josko öljy olisi kunnolla maustunut.


Etiketöity öljypullo

Ja onnistuin jouluostoksilla ollessani löytämään tällaisia kaatonokkia, tai mitä ikinä nämä ovatkaan nimeltään.. Toinen niistä sopii tähän öljypulloon passelisti.



Että täytyypi palata pullolle muutaman viikon päästä!

Ihan kohta on kesä... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti