lauantai 1. tammikuuta 2011

Vuoden tärkein asia: pannulaput?!

Tämän vuoden ensimmäisenä postauksena esittelen vanhaa asiaa, elämäni ensimmäistä huovutusta (jos ei vahingossa kutistettuja oteta lukuun..). Mietin, että vuoden ensimmäisen jutun pitää liittyä minulle erittäin tärkeisiin asioihin

ja päädyinpä mietinnöissäni sitten pannulappuihin ?
Onpa kerrassaan jännittävä elämä.. ;)

Mutta nämä nyt liittyvät tiukasti käsillä tekemiseen, käsitöihin, uuden asian oppimiseen ja lisäksi liippaavat vielä ruuanlaittoakin melkein läheltä... Liittyvät arkistakin arkisempaan arkeen ja niinpä ovat tärkeääkin tärkeämmät!

Neuloin siis liukuvärjätystä hahtuvasta kaksinkertaisella langalla neliöt, suunnilleen kokoa 31 cm x 31 cm ja virkkasin yhteen kulmaan lenksun.


Hahtuvakiekosta on helpointa aloittaa langankulku kiekon sisältä, katkeilee mielestäni helpommin jos alkaa ottaa lankaa kiekon ulkoreunalta. 











Ja kun liukuvärjätystä on kyse ja haluaa kaksinkertaista lankaa käyttää, niin ottaa mielummin kahdesta kerästä yhtäaikaa kuin yhden kerän sisä- ja ulkopuolelta, jotta saa värin liukumaan työssäkin, muuten tulee tasaista väriä. Yksivärisellä langalla ei moisella toki ole väliä.








Huovutin laput pesukoneessa 40°C:ssa. Kahteen kertaan itseasiassa, ensimmäisen pesun jäljiltä oli vielä neulosjälkeä nähtävissä. Ja olivat aika käppyrässä pesun jäljiltä, piti vähän venyttää muotoon.









Huovutuksen jälkeen oli sivun pituus noin 17 - 18 cm. 
Pannulaput kutistuivat siis himpan yli 40% ? Matematiikkaa heti vuoden alussa, huh! :)



Lappusista tuli mielestäni oikein kivan näköiset. Ovat kyllä aikas höytyväiset. En tiedä minkälaista niitä on käyttää pannulappuina kun lahjoitin heidät pois, mutta saattavat höytylöidensä tähden sopia pannualustoiksi paremmin.

Mutta kauhukseni kuulin tässä taannoin tarinaa pesukoneen hajoamisesta konehuovutuksen jäljiltä.. eeiiiih, nytko en sitten uskalla tämän enempää tätä harrastaa? Johtuihan koneen tilttaaminen jostain muusta, johtuihan..?

2 kommenttia:

  1. Hei. Pannulappuihin johti minunkin aatokseni, kun laatikon syövereistä ilmestyi kaikkien aikojen ensimmäinen käsityöni. Pannulappu, joka on tehty jollakin hmmm... kutomis ??? tekniikalla, eli siis oli sellainen pieni härveli ja niitä lankoja sitten siihen pujoteltiin ... lopputuloksena on ikäänkuin pikkuinen villa"matto". Harmi, etten muista kyseisen "kutomiskoneen" nimeä. Sehän oli kätevä ku mikä.

    VastaaPoista
  2. Moi!
    Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta toi härveli, oliko ne jonkinsortin kangaspuut? Ja pannulaput mahdollisesti OVAT vuoden tärkein asia.. :)
    Aika hauskaa että ihka ensimmäinen käsityö on ylipäätään tallella vielä!

    VastaaPoista